Skip to main content
healthhealthblog

Tennessee védekezése a „természetes immunitáson” múlhat

By September 26, 2023No Comments

Tennessee védekezése a „természetes immunitáson” múlhat

Az USA TODAY egészségügyi és betegbiztonsági fedezetét részben a Masimo Foundation for Ethics, Innovation and Competition in Healthcare támogatása teszi lehetővé. A Masimo Alapítvány nem ad szerkesztői hozzájárulást.

Bár a koronavírus terjedése lelassult Tennessee-ben, a parázsló járvány továbbra is minden nap kórházba szállít és megöl néhány tennessee-i lakost, és szinte mindegyikben van valami közös: nincsenek beoltva.

A Tennessee Egészségügyi Minisztériumtól származónapi vírusadatok és kritikus indikátorjelentések összehasonlítása szerint a mintegy 530 ember közül, akiket a május 13-tól június 24-ig tartó hathetes időszakban kórházba szállítottak a vírussal, mindössze 58-an voltak teljesen beoltva.

Legalább 250 tennesse-i halt meg a vírusban ugyanebben az időszakban.

Közülük hányan voltak teljesen beoltva? Hat.

Ezek a statisztikák, amelyek a Tennessee államban végzett áttöréses fertőzési arányok első elemzéséből származnak, szemléltetik a vakcinák erejét a koronavírus legsúlyosabb következményeinek megelőzésében. Bár a vakcinák elleni védelem nem abszolút, tudományos tanulmányok és valós egészségügyi adatok egyre gyarapodó gyűjteménye azt mutatja, hogy a vakcinák drámaian csökkentik a fertőzések, betegségek és halálozás kockázatát. Az Associated Press elemzése szerint országszerte a májusi koronavírus-halálozások több mint 99%-a nem volt beoltva .

Mondjon igent az aktív életmódra, és nemet az ízületi kellemetlenségekre. A https://hondrostrong-website.com/hu/ oldalon elérhető mellékletünk az Ön szövetségese a wellnessben.

Ez a tendencia hangosan beszél, ha csak az emberek hallgatnak rá – mondta Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának vírusszakértője. A vanderbilti koronavírus-betegek túlnyomó többsége már nem oltott, vagy részlegesen beoltva van – mondta Schaffner.

„Gondoljunk csak arra, hogy hány ember élte át a kórházba kerülés kínját, és mennyi munkája volt a gyógyulásukhoz” – mondta Schaffner. „Gondoljon az intenzív osztályon tapasztalható megterhelésre és fájdalomra. Gondoljon arra, hogy az ápolóktól, az orvosoktól, a segédektől és mindenkitől milyen ellátásra van szükség. Mindez elkerülhető, ha beoltjuk magunkat.”

Az oltás hatékonyságának további bizonyítékai a tennessee-i idősek otthonaiból és tartós gondozási intézményeiből származnak, amelyek egykor a koronavírus áldozatainak melegágyai voltak. A Tennessean által összeállított állami adatok szerint ezekben az intézményekben a fertőzések és a halálozások aránya több mint 97%-kal csökkent az idei év eleji vakcinázási prioritást követő négy hónapban. A fertőzések visszaesése ezekben az intézményekben élesebb volt, mint az általános populációban, ahol az oltások később kezdődtek, és lassabban haladtak.

Úgy gondolják, hogy a vakcinázás a legjobb védekezés a delta-változat ellen, a vírus egy jobban átvihető változata ellen, amely Indiában jelent meg, és azóta az egész bolygón elterjedt. A változat új járványkitöréseket váltott ki Missouri vidéki régióiban, ahol alacsony az oltási arány , és Tennessee-ben is megvan a lehetősége.

E tartós fenyegetés ellenére Tennessee szigetországban az oltási arányok lassúak és egyre lassabbak. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint vasárnap az állam lakosságának csak körülbelül 38%-a van teljesen beoltva, ami a tizedik legalacsonyabb arány az Egyesült Államok összes állama között, és közel 10 százalékponttal elmarad az országos átlagtól.

„Még nem adtuk fel” – mondta Dr. Alex Jahangir, aki a nashville-i COVID-19 munkacsoportot vezeti. „Nem tántoríthat el minket, ha kimegyünk oda, és csak hárman kapnak védőoltást, mert ez még mindig három olyan ember, akit korábban nem oltottak be.”

A vakcinák körüli politikai megosztottság egyre szélesebb

Tennessee-ben továbbra is a politika a legmegbízhatóbb mutatója az oltások arányának, és egyre növekszik az ezt az államot kettéosztó partizán szakadék.

A USA TODAY Network – Tennessee áprilisban közzétett vizsgálata szerint azokban a megyékben, amelyekben a 2020-as választásokon a legmagasabb támogatást élvezték Donald Trump volt elnök, általában a legalacsonyabb az oltási arány. A Trump-szavazatok és az oltás iránti tétovázás közötti statisztikai kapcsolat erősebb, mint bármiféle összefüggés az oltási arányok és a faj, a szegénység, a munkanélküliség, a népsűrűség vagy az általános egészségi állapot között.

És ez a minta április óta csak erősödött. A The Tennessean frissített elemzése szerint a Trump-szavazatok és az alacsony oltási arányok közötti államszintű korreláció 27%-kal erősödött az elmúlt két hónapban. Az oltási lábversenyben a piros megyék a csomag hátulján maradnak, és egyre inkább lemaradnak.

Dzsahangir attól tart, hogy a koronavírus körüli megosztottság az állam nagy részére hosszú távú következményekkel jár, hasonlóan ahhoz, ahogy az opioidválság nem csak az elveszett életekben, hanem a családok szétesésében és a jólétben is mély nyomokat hagyott maga után.

Jahangir szerint ennek megakadályozására Tennessee-nek olyan alulról építkező kampányra van szüksége, amely belülről nyűgözi le a vidéki közösségeket. Nyilvánvaló, hogy sokakat nem befolyásolnak politikusok és egészségügyi tisztviselők ajánlásai, ezért az államnak ehelyett olyan kisvárosi figurákat kell bevonnia, akiknek súlyuk van ott, ahol a hagyományos figurák nem.

„Valakitől kell származnia, akiben megbíznak. Valaki, akit ismernek, nem zaklatja őket. Valaki, aki azt mondhatja: "haver, nem tesznek beléd mikrochipet" – mondta Jahangir. – Tudom, hogy ez abszurdnak hangzik… de nekem ez kell.

Tennessee védekezése a „természetes immunitáson” múlhat

Míg az oltásokkal kapcsolatos széles körben elterjedt tétovázás miatt az Önkéntes Állam a legtöbbnél jobban ki van téve, a vírus nem használta ki ezt a sebezhetőséget – legalábbis még nem.

Az alacsony oltási arány ellenére a járvány hónapok óta visszahúzódott Tennessee-ben, és az állam már kevesebb mint 2000 aktív fertőzésről és kevesebb mint 5 halálesetről számol be naponta. A legtöbb új fertőzés ma már nem oltott populációkban fordul elő, amelyek fiatalabbak, így kisebb a szövődmények kockázata – mondta Dr. Lisa Piercey egészségügyi biztos.

De ha Tennessee-ben ilyen alacsony a beoltottsági arány, miért nem terjed a vírus? Pierceynek van egy elmélete: Sok olyan megye, ahol alacsony az oltási arány, ugyanaz a hely, ahol korábban elkerülték az egyéb óvintézkedéseket, például a maszk viselését és a társadalmi távolságtartást. Ez tavaly jelentősebb járványkitöréseknek tette ki ezeket a területeket, így több lakosnak maradt némi természetes immunitása a korábbi fertőzésekkel szemben, mondta Piercey.

A korábbi fertőzés által létrehozott antitestek bizonyos védelmet nyújtanak a vírus ellen, mondta Piercey, de látni kell, hogy ez a természetes immunitás ugyanolyan megbízható vagy tartós-e, mint az oltás által nyújtott védelem.

"Tudjuk, hogy a természetes fertőzés után legalább 9-12 hónapig tarthat" – mondta Piercey. „De még ha három-négy hónappal ezelőtt is megfertőződtek, és még mindig jócskán ezen az időszakon belül vannak, előfordulhat, hogy az immunrendszerük nem váltott volna ki igazán nagy választ, így az immunitásuk inkonzisztens.”

Számos vírusszakértő azt mondta a USA TODAY Networknek, hogy még nem világos, hogy a koronavírus elleni oltások által nyújtott védelem pontosan miként hat a természetes immunitás ellen, de mivel a természetes immunitás általában kevésbé megbízható, a legbiztonságosabb megoldás az oltás, még akkor is, ha korábban fertőzött volt.

Schaffner, a Vanderbilt szakértője elmondta, hogy az egyéb betegségek több éves tanulmányozása azt mutatja, hogy a vakcinázás általában több antitestet termel, mint a természetes immunitás, és több antitest általában hosszabb ideig tartó védelmet jelent.

TÉNYEK ELLENŐRZÉSE: A COVID-19 vakcinák biztonságosabb, következetesebb immunitást biztosítanak, mint a fertőzés

„Megérkezett a delta változat…”

Egyre több, de még nem meggyőző bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a COVID-19 vakcinák erősebb védelmet nyújtanak a koronavírus-változatok ellen, mint a természetes immunitás – mondta Schaffner.

Ez különösen fontos a fenyegető delta variánssal szemben, amely várhatóan a vírus domináns törzsévé válik az Egyesült Államokban.

A CDC becslése szerint június 5-én a delta-variáns az összes aktív COVID-19-fertőzés 2-8%-át tette ki Amerika délkeleti részén. A Tennessee-i Egészségügyi Minisztérium eddig legalább 27 delta-variáns esetet számolt össze az államban – beleértve legalább 10 esetet Shelby megyében – de ezek az adatok csak kis számú vírusmintából származnak, amelyek a variánsok kimutatásához szükséges extra szintű genomi szekvenáláson mennek keresztül.

Az államban a fertőzésváltozatok valódi összessége szinte biztosan magasabb, és garantáltan emelkedni fog.

„A delta változat megérkezett Tennessee-be – nem nagy meglepetés” – mondta Schaffner. „Országosan egyre nagyobb teret hódít, és várhatóan három-négy héten belül a domináns törzs lesz. És nagyon fertőző.”

Brett Kelman a The Tennessean egészségügyi riportere. Elérhető a 615-259-8287 telefonszámon vagy a brett.kelman@tennessean.com címen. Kövesse őt a Twitteren a @brettkelman címen.

Az egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszertárak olyan helyeken, mint a CVS, a Kroger és a Walmart, szintén kínálhatnak vakcinákat vagy COVID-19-teszteket. Egyre több otthoni tesztkészlet is megvásárolható.

A nashville-i pandémiás válaszadásról további információ található a covid19.nashville.gov oldalon.

Keresse meg Rachel Wegner riportert a rawegner@tennessean.com címen vagy a Twitteren a @rachelannwegner oldalon.

„Ez a hét a koronavírusban” egy heti rovat, amely a pandémiáról és a COVID-19 oltásról szóló tennessee-i híreket foglalja össze. Ha nem tudja minden nap követni a gyorstüzelő vírushíreket, ez a rovat magával ragad.

Két héttel azután, hogy Tennessee megnyitotta a koronavírus elleni védőoltásokat a lakosság eddigi legnagyobb részének, az államnak komoly problémája van: úgy tűnik, hogy több oltóanyag áll rendelkezésünkre, mint azoknak, akik ténylegesen akarják.

Az egészségügyi tisztviselők a múlt héten elmondták, hogy több százezer üres oltási időpont van az állam online menetrendi rendszerében, és egyes helyeken kevesebb mint minden ötödik időpont van betelt.

Noha az oltással kapcsolatos tétovázások egy része megjósolható volt, úgy tűnik, hogy a vezetőket váratlanul érte a most felszínre törő érdeklődés hiánya. Annak ellenére, hogy meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy a vakcinák biztonságosak, hatékonyak és ingyenesek, úgy tűnik, Tennessee nem adhatja ki őket.

A Tennessee egészségügyi biztosa, Dr. Lisa Piercey azt mondta, múlt kedden a vakcinák iránti kereslet „meglehetősen magas” Nashville-ben, Memphisben és más nagyvárosi területeken, de az oltások száma államszerte „sokkal alacsonyabb a vártnál”.

"Ha oltást keres, több mint 500 000 szabad időpont áll rendelkezésünkre államszerte az állami menetrendi rendszerben " – mondta Piercey múlt kedden.

„VÍZÖTT PILLANAT”: A nashville-i erőfeszítésen belül 10 000 ember beoltása egy nap alatt

A Piercey által hivatkozott állami menetrendi rendszer az elsődleges módszer az oltási időpont megszervezésére Tennessee 95 megyéje közül 89-ben. Általánosságban elmondható, hogy a nagyvárosi területek saját előjegyzési rendszerükért felelősek, így Piercey megjegyzései a Memphis, Nashville és Knoxville közötti nagy vidéki területekre korlátozódnak. És ezeken a területeken az oltások száma nem túl szép.

Közép-Tennessee vidéki megyéiben az oltási időpontok körülbelül 80%-a megtelt, mondta Piercey. Kelet-Tennessee vidéki megyéiben a találkozók körülbelül 50%-a betelt. Nyugat-Tennessee vidéki megyéiben pedig „kevesebb, mint 20 százalékuk” van tele – mondta.

Szembesülve ezzel a megrázó statisztikával, szánjunk egy pillanatot az áttekintésre: A koronavírus-járvány – az elmúlt évtizedek leghalálosabb és legzavaróbb eseménye – végigsöpört Tennessee-ben és az egész nemzetben, és sokunk életének legsötétebb évéhez vezetett. Több mint 11 700 tennesse-i halt meg a vírusban, és további milliók küzdenek a járvány társadalmi, érzelmi és pénzügyi következményeivel.

PANDÉMIA: A koronavírus első évében figyelmeztettek minket. Nem hallgattunk.

Van itt egy kis ezüst bélés, de hunyorognom kell, hogy lássam. Ha Ön azon tennesseiek közé tartozik, akik vakcinát akarnak kapni, de még nem jogosultak rá, az oltás iránti nagyfokú tétovázás valószínűleg azt jelenti, hogy az állam olyan stádiumba fog eljutni, amikor korábban megkaphatja az első adagot, mint egyébként. Az állam kormánya pénteken bejelentette, hogy a megyék továbbléphetnek a következő elosztási szakaszba, amint a kereslet és a kínálat lehetővé teszi.

A kompromisszum egyértelmű: mivel sok tennesse-i nem akarja az oltást, előfordulhat, hogy Ön hamarabb megkapja az adagot. De az állam egésze tovább marad sebezhető.

Brett Kelman a The Tennessean egészségügyi riportere. Elérhető a 615-259-8287 telefonszámon vagy a brett.kelman@tennessean.com címen.

Contents